Zoek

Zelf behangen

Installatie behang I Selected Wallpapers

Zelf behangen

Wij adviseren om het behang altijd aan te laten brengen door een specialist. Uiteraard kunnen wij dit voor je doen, maar je bent natuurlijk vrij een andere keuze te maken.

Indien je ervoor kiest om het behang zelf aan te brengen of door een externe partij, hebben wij onderstaand wat tips en handige instructie video's voor je.

Aandachtspunt! Hoe jij of een derde partij het product behandelt heeft invloed op het eindresultaat, dit valt niet onder onze garantie. Neem dit vooraf in overweging en bespreek dit met jouw specialist.

Type materiaal

Het materiaal van uw behang bepaalt de juiste manier van verwerken en aanbrengen. Start daarom altijd met: Het lezen van de bijgeleverde instructies van de leverancier. Het controleren van de rollen op eventuele fouten. Controleer of de materiaaleigenschappen aansluiten bij de lijm en of deze dus geschikt is. Natuurlijke materialen en textiel zijn lastig aan te brengen, raadpleeg hiervoor een specialist.

Ondergrond

Zorg voordat u gaat behangen dat de ondergrond vlak en schoon is. Verwijder altijd oud behang. Dit kan door middel van water, speciaal afweekmiddel of een stoommachine. Over oud behang heen behangen kan, indien deze goed vast zit en volledig glad is. Als het oude behang niet vast zit zullen er blazen ontstaan. Verwijder oneffenheden, alles wat niet vlak is in de wand, zie je in het behang terugkomen. Schuur muren met korrelstructuur vlak. Vul gaten op met plamuur en schuur deze nogmaals. Zorg dat de ondergrond egaal van kleur is, bij dun of licht behang kan dit door gaan schijnen. Bestaat de wand uit gipsplaat, of is deze kort geleden gestuukt? Zorg dan dat deze wordt voorbehandeld met een primer om de zuigende werking tegen te gaan. De wand moet volledig droog en voorbehandeld zijn voordat er behangen wordt.

Lijm

Het gebruik van de juiste lijm hangt af van het materiaal van het behang. Het gaat hierbij om de achterzijde (backing). Op het behang staat altijd aangegeven om welk soort materiaal het gaat. Belangrijk om vooraf te controleren, zodat u zeker weet dat de lijm geschikt is. Betekenis symbolen Je vindt diverse symbolen op de instructies/ product eigenschappen van het behang. De betekenissen vind je onderaan deze pagina.

 

INSTRUCTIEVIDEO'S

Hieronder vind je een aantal instructievideo's waarin verschillende types behang en backings worden toegepast.

 

Papier behang

NON-WOVEN (vlies) behang

Textiel behang op Non-Woven

Natuurlijk behang

 

BETEKENIS SYMBOLEN

 Betekenis symbolen behang